Hogyan és miböl készül a szülinaptár?

Egy szülinaptár elkészítése elsőre nem tűnik túl bonyolult feladatnak, de rájöttem, hogy ha ezt profin szeretném csinálni, akkor megoldást kell találnom arra a néhány buktatóra ami a készítése közben felmerült. És mivel ezek a problémák már a múlt homályába vesztek, így a most készülő szülinaptárakból csak a legjobbak kerülnek a vevőkhöz.

Miből készül?

A fő alkatrész maga a fa tábla, amire a felirat kerül. Ez jelenleg kétféle fából készül.

#1 Az egyik kicsit színesebb

Azoknak a szülinaptáraknak a felülete, amik ebből a típusú fából készülnek a felülete kicsit színesebb, szabálytalanabb, és néhol, kisebb nagyobb görcs is előfordulnak rajtuk.

Szülinaptár

Ez nem csak egy egyszerűen méretre vagdosott, gyalult deszka. A felülete egy speciális eljárással lesz egy kicsit olyan antik hatású, és olyan szép természetesen színes.
Egyiken másikon látszódnak a fűrészelés nyoma is, ami akkor keletkezik, amikor a fát felszeletelik. Ezek lehetnek egyenes (egymással párhuzamos) és íves nyomok is. Ez attól függ, hogy a gatter-el vagy körfűrésszel vágták a fát.
Ezeket a nyomokat én direkt benne hagyom, mert ettől olyan szép rusztikus a felülete.


Az ezekből a fákból készült szülinaptárak drágábbak, mivel ezek válogatott fából készülnek, és a fa felületének kezelése is több időt vesz igénybe.

A válogatást követően csak a legszebbek kerülnek eladásra.

#2 A másik felülete sima

Ebből a fából készült szülinaptár felülete simább homogénebb, a csomóktól majdnem 100%-ban mentes, és a fa erezete is halványabban látszik.

Hasonló a színe, mint a festetlen bilétáknak. Talán egy kicsit sötétebb.

Ezen kívül vannak olyanok is ahol a fa belső és külső része találkozik. Ettől a tábla tulajdonképpen kettő esetleg három színűvé változik. Ettől egyedi alakzatok keletkeznek rajta.

Mindkettő tömör fából készül. Nem rétegelt lemez!

A felirat színe

A felirat a szülinaptáron is, és a bilétákon is fekete színnel készül . Más színnel a feliratot sajnos nem tudom elkészíteni.

A bilétákról röviden

A szülinaptárhoz tartozó biléták anyaga nyírfa rétegelt lemez .
Amit többféle módon tudok szállítani.

1. Kérheted: Natúr színben, festés és feliratozás nélkül üresen

A natúr festetlen biléták felülete viszonylag homogén, egyszínű, de néhol felfedezhetőek rajtuk a fa erezete.

Ha valaki mindenképpen ezt szeretné, elméletben megoldható, hogy ilyen üres, festetlen bilétát küldjek, de valójában nem ajánlom.

Az okok a következőek.
Ha üresen -festetlenül- küldöm a bilétákat, akkor a feliratot nyilván te fogod elkészíteni. Ebben az esetben három eszköz jöhet szóba, amivel ezt viszonylag kulturáltan el lehet végezni.

  • Színes, esetleg grafit ceruza
  • Golyóstoll
  • Alkoholos filctoll

Ha az első kettővel készülnek a feliratok, akkor azok valószínűleg halványak és vékonyak lesznek.
Az alkoholos filccel készült felirat pedig a fa rostjaiba beszívódva, szőrös lesz.
Ez azt jelenti, hogy a betűk szélein kissebb nagyobb folyások lesznek.
Az alábbi képen össze tudod hasonlítani, hogy hogyan is néz ez ki valójában.

A megoldás a festett biléta. Erről alább olvashatsz.

2. Kérheted: Színesre festve, de felirat nélkül

A bilétákat feliratozás nélkül, az alábbi képen látható színekre festve is kérheted.

Szulinaptarhoz Szines Biletak

A fentebb leírt (szőrös felirat) problémára megoldás, ha a bilétákat egy elefántcsont színű festékkel festem, aminek a színe majdnem teljesen megegyezik a festetlen bilétáéval.

3. Kérheted: Natúr színben és feliratozva

Ha a feliratot én készítem a bilétákra akkor festésre nincs szükség. Tehát ha az külön nem kéred, akkor "natúr" színben küldöm. És persze feliratozva.

4. Kérheted: Festve és feliratozva

Általánosan elmondható, hogy vagy a névnapok vagy a szülinapok kapnak valamilyen színt, a maradék pedig "natúr színű" lesz.

Természetes anyagokból készül

Azok anyagok, amik ezt a szülinaptárat alkotják, majdnem 100%-ban természetes anyagok, és minimálisan terhelik környezetet. A készítés közben sem keletkezik a környezetre ártalmas hulladék.

thhomeinfo-circleshopping-cartphone-squaretruckpinterest-squarecircle-thinenvelopephone-handsetmap-markercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram